Αγαπητέ επισκέπτη

Σας καλωσορίζουμε στην «Μελισσοκομική Οικογένεια Φασιλή» και στον μαγικό κόσμο της μέλισσας, έναν κόσμο τον οποίο θα βρείτε κι εσείς τόσο ξεχωριστό, όσο κι εμείς. Οι ρίζες της Οικογένειας Φασιλή ξεκινούν από τις αρχές της δεκαετίας του ‘30. Ίσως να γνωρίζετε ήδη πολλά για τις μέλισσες ή ίσως να ξέρετε μόνο τα βασικά. Για παράδειγμα, γνωρίζετε πόσοι παράγοντες συντελούν στη συλλογή και παραγωγή του μελιού; Ή γιατί το Ελληνικό μέλι θεωρείται και είναι ένα από τα καλύτερα στον πλανήτη; Η ακόμα ότι κάθε χρόνο το ίδιο μελισσοκομείο, την ίδια εποχή, θα παράγει ένα μέλι λίγο ή πολύ διαφορετικό απ’ ότι την προηγούμενη χρονιά ανάλογα με το τι ανθοφορία ευνοήθηκε από τις καιρικές συνθήκες της χρονιάς. ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟ ΜΕΛΙ ΜΟΙΑΖΕΙ ΛΙΓΟ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΣΙ. Μπορούμε να έχουμε «κάβα» μελιού αγοράζοντας διαφορετικά είδη κι εκπαιδεύοντας τον ουρανίσκο μας η ακόμα και μέλια της ίδιας κατηγορίας αλλά διαφορετικής χρονιάς εφόσον το διατηρούμε σε κατάλληλες συνθήκες. Στις σελίδες μας μπορείτε να διαβάσετε γι αυτά τα θέματα καθώς και για τα ευρύτερα οφέλη της βιολογικής γεωργίας-κτηνοτροφίας. Αν ψάχνετε απλά για κάποια από τις κατηγορίες μελιού που παράγουμε και τα λοιπά μελισσοκομικά προϊόντα ρίξτε μια ματιά στα προϊόντα μας. Όποια κι αν είναι τα ενδιαφέροντά σας, μπαίνοντας στον κόσμο τις μέλισσας, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι αυτό που ψάχνετε βρίσκεται εδώ: Το website μας είναι περιεκτικό και γεμάτο πληροφορίες. Αν δεν μπορέσετε να βρείτε κάτι, ελάτε σε επαφή μαζί μας! Αν βρεθείτε στην πανέμορφη Πραγματευτή – Λεωνιδίο Αρκαδίας, ελάτε να μας επισκεφτείτε! Πάντα χαιρόμαστε ιδιαίτερα να συναντούμε επισκέπτες που ενδιαφέρονται για την μεγάλη μας προσπάθεια. Ελπίζουμε να σας δούμε σύντομα!

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Η φιλοσοφία της «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΦΑΣΙΛΗ» είναι η προσφορά των προϊόντων της μέλισσας κατευθείαν από την κυψέλη σε εσάς με την ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση. Βασισμένη στις ελληνικές παραδοσιακές μελισσοκομικές μεθόδους που κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες γενιές και σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία της τελευταίας γενιάς οι οικογένεια ΦΑΣΙΛΗ έχει σαν στόχο την παραγωγή μελισσοκομικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, με σεβασμό και ευαισθησία απέναντι στο περιβάλλον και στον καταναλωτή. Σ’ αυτά τα πλαίσια δεν επιλέγουμε να πάρουμε μέλι από οργανωμένες και εντατικές καλλιέργειες(Πορτοκαλία,Βαμβάκι κτλ), στις οποίες συνήθως γίνεται χρήση χημικών σκευασμάτων, αλλά συλλέγουμε μέλι από οικοσυστήματα κατά το δυνατόν απρόσβλητα από τον άνθρωπο. Το βιολογικό Μέλι «ΦΑΣΙΛΗΣ» συλλέγετε από την ευρύτερη περιοχή του Όρους Πάρνωνα στην Νοτιοανατολική Πελοπόννησο σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 300 μ – 1300 μ . Η ευρύτερη περιοχή του Όρους Πάρνωνα όπου και συλλέγεται η μεγαλύτερη ποσότητα από το μέλι μας συμπεριλαμβάνεται στο Δίκτυο NATURA 2000 το οποίο αποτελεί ένα Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο περιοχών, οι οποίες φιλοξενούν φυσικούς οικοτύπους ειδών που είναι σημαντικοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο Η Αρκαδική γη με τους μεγάλους ορεινούς όγκους, τα δάση και την πλούσια χλωρίδα της είναι ο χώρος όπου ζουν, αναπτύσσονται και παράγουν τα μελίσσια μας. Έτσι, το μέλι και τα μελισσοκομικά προϊόντα της οικογένειας «ΦΑΣΙΛΗ» είναι αγνά και φυσικά, χωρίς αντιβιοτικά, χωρίς προσμείξεις με άλλες ουσίες, διατηρώντας αναλλοίωτες τις ευεργετικές ιδιότητές τους.

ΕΞΕΛΙΞΗ

Το 2010, το εξαιρετικό Βιολογικό «ΜΕΛΙ ΕΡΕΙΚΗΣ» «ΦΑΣΙΛΗ» βραβεύεται με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία του στον Διεθνή Διαγωνισμό Βιολογικής Μελισσοκομίας BIOLMIEL 2010 στην Αίτνα της Ιταλίας. Ενω και στον διαγωνισμό BIOLMIEL 2011 η επιτυχία ήταν ανάλογη τόσο για το «ΜΕΛΙ ΕΡΕΙΚΗΣ» που απέσπασε και πάλι το πρώτο βραβείο στην κατηγορία του όσο και για το «ΜΕΛΙ ΕΛΑΤΗΣ» το οποίο διακρίθηκε στην κατηγορία του για τα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του. Η επιχείρηση βρίσκεται σε διαδικασία εγκατάστασης συστήματος διασφάλισης της ποιότητας των προϊόντων μας (HACCP) με το Σύστημα Διαχείρισης & Ασφάλειας των Τροφίμων, (ISO 22000). Από τον Ιούνιο του 2010 έχει ξεκινήσει η προσπάθεια δημιουργίας ενός τοπικού συμφώνου ποιότητας με συναδέλφους μελισσοκόμους για την ένταξη των μελισσοκομικών μονάδων τους στην Βιολογική Μελισσοκομία. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε με την ένταξη 3 νέων μελισσοκομικών μονάδων συνολικά 700 κυψελών και συνεχίζονται οι επαφές με ενδιαφερόμενους για την ένταξη των μονάδων τους . Σκοπός του τοπικού συμφώνου ποιότητας είναι και λαμβάνοντας υπόψη τις διαρθρωτικές αδυναμίες της Ελληνικής Μελισσοκομίας (μικρό μέγεθος εκμεταλλεύσεων, υψηλό κόστος παραγωγής κ.τ.λ.), που καθιστούν τα μελισσοκομικά προϊόντα –της χώρας μας μη ανταγωνιστικά, παρά την αδιαμφισβήτητη ποιοτική τους υπεροχή, μας οδήγησαν στην απόφαση, πως πρέπει να ξεφύγουμε από τις εύκολες συνταγές και τις αναποτελεσματικές προτάσεις, και να περάσουμε άμεσα:

  • από την ποσότητα – στην ποιότητα
  • από το ανώνυμο – στο επώνυμο
  • από το παραβατικό και αμφισβητούμενο – στο αξιόπιστο και ασφαλές
  • από το προστατευόμενο – στο ανταγωνιστικό

Λαμβάνοντας κανείς υπόψη όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά και τα δεδομένα της οικονομίας της αγοράς, λογικά απαντά στους προβληματισμούς και συμπεραίνει ότι η ανάπτυξη ποιοτικών μελισσοκομικών προϊόντων με άξονα τη Βιολογική Μελισσοκομία είναι μια αξιόπιστη λύση

ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι ρίζες της Οικογένειας Φασιλή ξεκινούν από τις αρχές της δεκαετίας του ‘30. Mε μελίσσια που ο παππούς μας πρωτοπόρος για την εποχή του Θεόδωρος Φασιλής προμηθεύτηκε από ορεινό μελισσοκομείο στην περιοχή του Πάρνωνα και με τα σύγχρονα μέσα της εποχής (γαιδoυράκια…) τα μετέφερε στον τόπο μας στην Πραγματευτή Αρκαδίας . Από εκεί και πέρα η ενασχόληση με την μελισσοκομία είναι συνεχής και αδιάλειπτη για την οικογένεια Φασιλή. Από το 1950 και μετά η ασχολία της οικογένειας εισέρχεται σε καθαρά επαγγελματική τροχιά. Από τα τέλη του 2006 ξεκινάει η διαδικασία πιστοποίησης της μελισσοκομικής μονάδας με βάση τα πρότυπο της Βιολογικής Μελισσοκομίας σε συνεργασία με την εταιρεία Πιστοποίησης ΔΗΩ . Την Άνοιξη του 2008 η μονάδα μας παράγει τις πρώτες ποσότητες βιολογικού μελιού από «ΚΟΥΜΑΡΙΑ» ένα ιδιαίτερο μέλι με γλυκόπικρη γεύση ιδιαίτερα αγαπητό στους απαιτητικούς καταναλωτές και σταθερά ανερχόμενο στην προτίμηση των καταναλωτών ιδιαίτερα στις αγορές του εξωτερικού και στην συνέχεια τις υπόλοιπες ποικιλίες (Ερείκης, Ελάτης, Ελάτης & Θυμαρι, Θυμάρι, Καστανίας, Πεύκο, Δάσους, Ανθέων). Από το σημείο αυτό ο προσανατολισμός της μελισσοκομικής μονάδας κατευθύνεται αποκλειστικά στην βιολογική παραγωγή μελισσοκομικών προϊόντων και σε συνδυασμό και με τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων αποθήκευσης και τυποποίησης του μελιού με αποκλειστικά ίδια κεφάλαια σηματοδοτεί την μετάβαση της οικογένειας σε μία νέα μελισσοκομική εποχή που συνδιάζει το παλιό με το νέο . Σήμερα η μελισσοκομική Μονάδα διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις αποθήκευσης και τυποποίησης και εξυπηρέτησης των κυψελών της μονάδας (Στεγασμένοι χώροι – 200μ2). Τρείς γενιές της οικογένειας Φασιλή, συνδυάζοντας την γνώση, την πείρα και το μεράκι καταφέρνουν να παράγουν μια σειρά μελισσοκομικών προϊόντων υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών με πραγματική μεσογειακή γεύση.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ ΣΤΟ ΒΑΖΟ

Οι ειδήμονες γνωρίζουν τους πολλούς παράγοντες που συμβάλλουν στον τρύγο και στην παραγωγή του εξαιρετικού Ελληνικού Μελιού και της υψηλής ποιότητας του. Η θέση του μελισσοκομείου, η κατάλληλη ράτσα μελισσών , η επαγγελματική & με σεβασμό μελισσοκομικοί χειρισμοί οι σωστές μέθοδοι τρύγου, το σωστό φιλτράρισμα , η σωστή αποθήκευση και το προσεχτικό γέμισμα των φιαλών, εξασφαλίζουν και διατηρούν ακέραιο το αληθινό άρωμα & γεύση . Αυτοί οι παράγοντες είναι αποφασιστικοί, όχι μόνο για τις μετρήσιμες χημικές ιδιότητες – όπως η υγρασία,HMF, διαστάση, ιμβερτάση – αλλά και για τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (άρωμα, χρώμα, γεύση) αυτά τα οποία ικανοποιούν τις αισθήσεις-ειδικές γεύσεις και αρώματα όλων των αποχρώσεων. Οφείλουμε το μυστικό της ποιότητάς μας στο μοναδικό συνδυασμό ορισμένων τοπικών συνθηκών: η έντονη ηλιοφάνεια, οι ήπιες βροχοπτώσεις, η ταυτόχρονη παρουσία πολλών διαφορετικών φυτικών ειδών στην ίδια περιοχή και ένα ορεινό έδαφος που απλώνεται σχεδόν ως τη θάλασσα. Αυτοί οι παράγοντες διαμορφώνουν ένα σύστημα που παράγει πολλές κατηγορίες μελιού που είναι αναγνωρισμένα για την μοναδικότητα & την ποιότητα τους. Ο τρύγος αρχίζει νωρίς την άνοιξη Απρίλιο και τελειώνει περί τα τέλη Οκτωβρίου με διαδοχικούς τρύγους αναλόγως την επιτυχία των διάφορων μελιτοφόρων φυτών η δένδρων . Με σκληρή χειρωνακτική εργασία, οι πολύτιμες κηρήθρες συλλέγονται με το χέρι, ταξινομούνται και αμέσως μετά μεταφέρονται για τρύγο στις εγκαταστάσεις της μονάδας. Είναι πάντα μια μαγική στιγμή όταν η πρώτη σταγόνα από το μέλι της χρονιάς αρχίζει να ρέει. Το αποτέλεσμα του μεγάλου μόχθου: ακόμα μια καλή μελισσοκομική χρονιά.

Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ

Η Πραγματευτή είναι ένα ημιορεινό χωριό στον ορεινό όγκο του Όρους Πάρνωνα και ανήκει στον Νεοϊδρυθέντα Δήμο Νότιας Κυνουρίας(πρώην Δήμο Λεωνιδίου) και ανήκει σε μια από τις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 του Νομού Αρκαδίας ενός νομού με πλούσια μελισσοκομική παράδοση και με μεγάλο αριθμό μελισσοκόμων και μελισσοσμηνών.

ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Το 2009 αρχίζει η εξαγωγική μας δραστηριότητα με τις πρώτες μικρές ποσότητες να αποστέλλονται στην Αγγλία και εν συνεχεία στην Γαλλία ενώ το 2011 ξεκινήσαμε την συνεργασία μας για την διανομή των προϊόντων μας στην Σουηδία. Επίσης από τις αρχές του 2012 τα προϊόντα μας πωλούνται στην Γερμανία καθώς και σε συνεργασία με την Amazon έχουμε πλέον παρουσία στην Αγγλία και Γαλλία.

  • Εγγραφή

ΕΓΓΡΑΦΗ

Έχετε ήδη λογαριασμό;
Κάντε Σύνδεση ή Επαναφορά Κωδικού
Συγκατάθεση cookie