Γιατί Προτιμάμε Βιολογικό Μέλι

list Κατηγ.: Όλα τα νέα
  • Γιατί αποφασίσαμε να πιστοποιήσουμε τα μελίσσια μας ως «ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ»;
  • Τι είναι «ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΛΙ» η «ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΌΝΤΑ»;
  • Μπορούν να ονομάζονται βιολογικά προιόντα και αυτά που δεν είναι «Πιστοποιημένα Βιολογικα»;

Ο όρος «ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΛΙ¨» έχει αρχίσει να γίνεται ένας καθημερινά χρησιμοποιούμενος όρος και στην πραγματικότητα πολύ δίνουν πολλές και διαφορετικές ερμηνείες.

Μιλώντας γενικά για «ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΌΝΤΑ» και ιδιαίτερα για «ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΛΙ» χρειάζεται να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή για το τι μας οδήγησε στην εισαγωγή αυτών των όρων στην καθημερινότητα μας προκειμένου να κατανοήσουμε για το τι ακριβώς μιλάμε και πότε να χρησιμοποιούμε τον παραπάνω όρο και το κυριότερο πότε τρώμε ένα πραγματικά Βιολογικό προιόν.



Τι είναι βιολογική γεωργία

Αν είστε πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή έχετε ζήσει σε αυτήν τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχετε έρθει σε επαφή με την ευρύτερη διάσταση της βιολογικής γεωργίας.

Πιθανότατα, έχετε δει τη σήμανση «βιολογικό» σε φρούτα και λαχανικά στο σουπερμάρκετ της γειτονιάς σας ή ίσως και στην περιγραφή ενός νόστιμου φιλέτου στον κατάλογο ενός εστιατορίου. Ενδεχομένως, έχετε επίσης παρατηρήσει το κοινό σήμα της ΕΕ για τα βιολογικά προϊόντα ή κάποιο παρόμοιο, το οποίο χρησιμοποιείται στη χώρα σας, σε κάποιο μπουκάλι φρουτοχυμού ή σε μία συσκευασία με αυγά τα οποία αγοράσατε.

Ίσως να έχετε αναρωτηθεί, τι ακριβώς σημαίνει βιολογικό προϊόν σε σχέση με την παραγωγή τροφίμων και κατά πόσο αποτελεί ένα αξιόπιστο σύστημα; Αν υπάρχει αυτός ο προβληματισμός, τότε θα απαντηθούν οι ερωτήσεις σας ξεκινώντας από τη βασικότερη: τι είναι η βιολογική γεωργία; Με απλά λόγια, η βιολογική γεωργία είναι ένα αγροτικό σύστημα διαχείρισης το οποίο παρέχει στον καταναλωτή φρέσκα, γευστικά, αυθεντικά τρόφιμα ενώ ταυτόχρονα σέβεται την ισορροπία των οικοσυστημάτων.

Λογότυπο και σήμανση

Ο Κανονισμός της ΕΕ για τη βιολογική γεωργία αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνεται η καλλιέργεια των φυτών, η εκτροφή των ζώων καθώς και η επεξεργασία των τροφίμων και των ζωοτροφών, προκειμένου να σημανθούν ως βιολογικά. Επιπλέον απαιτείται η συμμόρφωση με τον Κανονισμό της ΕΕ για τη βιολογική γεωργία για όλα τα προϊόντα που φέρουν το λογότυπο της ΕΕ για τη βιολογική γεωργία. Είναι επίσης υποχρεωτικό στη σήμανση να περιλαμβάνεται ο κωδικός των οργανισμών ελέγχου που ελέγχουν και πιστοποιούν επιχειρηματίες για το βιολογικό τρόπο παραγωγής.

Αυτό το καθεστώς σήμανσης σχεδιάστηκε για να εμπνεύσει σε εσάς αλλά και σε άλλους καταναλωτές στα κράτη μέλη της ΕΕ εμπιστοσύνη σχετικά με το βιολογικό τρόπο παραγωγής των προϊόντων που αγοράζετε. Ο λογότυπος της ΕΕ σχεδιάστηκε με σκοπό την αύξηση της αναγνωσιμότητας των βιολογικών προϊόντων από τους καταναλωτές και λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με τα άλλα εθνικά λογότυπα που ίσως δείτε στη δική σας χώρα.

Η τοποθέτηση του λογοτύπου της ΕΕ είναι υποχρεωτική από την 1η Ιουλίου 2010 για προσυσκευασμένα τρόφιμα. Παραμένει προαιρετικό για εισαγόμενα προϊόντα μετά αυτή την ημερομηνία. Όπου χρησιμοποιείται ο λογότυπος της Κοινότητας με το νέο κανονισμό, θα αναγράφεται πλέον και η περιοχή προέλευσης των αγροτικών πρώτων υλών. Αυτή η ένδειξη μπορεί να αναφέρει : «ΕΕ», «εκτός ΕΕ» ή το όνομα της συγκεκριμένης χώρας, εντός ή εκτός ΕΕ, όπου παρήχθηκε το προϊόν ή οι πρώτες ύλες αυτού.

Βιολογική Μελισσοκομία

Ο μελισσοκόμος που θα ασκήσει τη μελισσοκομία με τους κανόνες της βιολογικής θα πρέπει να είναι πάνω από όλα καλός μελισσοκόμος, ευαισθητοποιημένος στο περιβάλλον και γνώστης των κανόνων της ορθής μελισσοκομικής πρακτικής.

Οι κανόνες αυτοί παρατίθενται στην συνέχεια ως οι ελάχιστες δεσμεύσεις που πρέπει να τηρούν όλοι οι μελισσοκόμοι ανεξάρτητα του τρόπου εξάσκησης της μελισσοκομίας και σε συνδυασμό με τους κανόνες άσκησης Βιολογικής Μελισσοκομίας του ΕΚ 834/2007 του Συμβουλίου της 28ης Ιουλίου 2007 για την βιολογική παραγωγή και επισήμανση των βιολογικών προϊόντων αποτελούν το πλήρες πλαίσιο που πρέπει να εφαρμόζεται κατά την παραγωγή «Βιολογικών μελισσοκομικών προϊόντων»

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε και την επίσημη ιστοσελίδα της Ε.Ε για την Βιολογική Γεωργία, http://ec.europa.eu/agriculture/organic/home_el.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΒΒΑΤΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΜΑΪΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
  • Εγγραφή

ΕΓΓΡΑΦΗ

Έχετε ήδη λογαριασμό;
Κάντε Σύνδεση ή Επαναφορά Κωδικού
Συγκατάθεση cookie